Οταν βρεθήκαμε στο ίδιο δίλημμα η γυναίκα μου παρακολούθησε (εγώ έλειπα στο εξωτερικό) μια διάλεξη από κάποιο σχετικό κρατικό φορέα (ποιόν, μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή, νομίζω το Εθνικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων) και ιδού μια σχετική σύνοψη (δεν είμαι σίγουρος για κάποια διότι ήταν και ένα χρόνο πριν):
1. Ο τρόπος που συλλέγουν τα βλαστοκύταρα είναι πολλές φορές λανθασμένος (συνήθως λόγω απειρίας αυτού που το κάνει, πχ. ο ίδιος ο μαιευτήρας) με αποτέλεσμα να είναι άχρηστα από την αρχή (πχ. το απλό: είναι πολύ μικρή η ποσότητα).
2. Ενώ το αν είναι χρήσιμα ή άχρηστα μπορούν να το διαπιστώσουν με κάποια εξέταση αμέσως μετά τη λήψη, ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ και τα καταψύχουν όπως και να 'χει. Μόνο και μόνο αυτό εμένα με κάνει να
3. Σύμφωνα με τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις, οι ασθένειες για τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι του αίματος (λευχαιμίες κτλ.). H δημιουργία οργάνων από τα βλαστοκύταρα (συκώτι κτλ.) είναι επιστημονική φαντασία τώρα και άρα αποκλείεται να είναι πραγματικότητα πριν περάσουν τουλάχιστον 20+ χρόνια. Οπότε
4. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά από το ίδιο το παιδί (πχ. για μεταμόσχευση μυελού) μέχρι αυτό να γίνει ~10 ετών, μετά έτσι και αλλιώς η ποσότητα δεν επαρκεί. Οπότε τα 20 χρόνια είναι ένας άλλος λόγος που
5. Η ιστοσυμβατότητα με άλλα μέλη της ίδιας οικογένειας (αδελφάκια κτλ.) είναι ελάχιστα καλύτερη απ΄ ό,τι αυτή με το γενικό πληθυσμό (δηλ. αν είναι 1/10000 στο γενικό πληθυσμό, για αδελφάκια είναι πχ. 1/7000 -ενδεικτικά νούμερα). Εξάλλου δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιηθούν βλαστοκύταρα για το σκοπό αυτό, μπορεί να γίνει μεταμόσχευση και από το ίδιο το παιδί.
6. Σε γνωστό ιδιωτικό μαιευτήριο όταν συμπληρώνεις τα χαρτιά για τη γέννα λέει "Τσεκάρετε εδώ αν ΔΕΝ θέλετε να γίνει συλλογή βλαστοκυτάρων". Δηλαδή θεωρείται default...

Ποιός πατέρας θα "τολμήσει" να το τσεκάρει το κουτάκι...
Εμας μας φάνηκε μια επιχείρηση (όπως είναι επιχείρηση και η όλη ιστορία της γέννας

) καλυμμένη πίσω από το συναισθηματικό "Εστω και μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να υπάρχει να σωθεί το παιδί μου μετά από 20 χρόνια, θα το κάνω".
Thanks but no thanks.
Αντ΄αυτού καλέστε το Εθνικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων να πάρει το ομφαλοπλακουντιακό αίμα (sic) για χρήση από το γενικό πληθυσμό σε λευχαιμίες κτλ. Δηλ. απλή δωρεά αίματος, αντί να πεταχτεί. Το κάνουν σε όλα τα δημόσια μαιευτήρια αλλά και σε ιδιωτικά.